به گزارش ایبِنا، منابع مالی ایران بعد از تشدید تحریم ها و سیاست های فشار حداکثری دولت سابق آمریکا، در برخی کشورها بلوکه شد و دولت هایی چون کره جنوبی و چین که ادعای دوستی و شراکت وفادارانه با ایران داشتند هم از ترس ترامپ و سیاست های سختگیرانه اش حاضر به پرداخت پول های ایران که ناشی از صادرات نفت و انرژی بود، نشدند. اما با وجود تمام محدودیت ها، بانک مرکزی در کنار تیم دیپلماسی سیاسی به مذاکره با کشورهای هدف برای آزادسازی منابع مالی بلوکه شده ایران پرداخت که نتایجی نیز حاصل شد.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرد: ما مذاکرات گستردهای را با کشورهای عمان، عراق، کره جنوبی و ژاپن شروع کردهایم و فضا خیلی بهتر شده است و به نظر من به تدریج این کار اتفاق خواهد افتاد. او گفت: ۷ میلیارد دلار ارز متعلق به بانک مرکزی در کره جنوبی است و قرار شد با پرداخت حداقل یک میلیارد دلار مرحله اول پرداخت آغاز شود.
هفته آخر دی ماه امسال بود که رییس کل بانک مرکزی با قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی دیداری داشت و طی این نشست به طور جدی حق ایران را طلب کرد و پیگیر این مطالبات بود. این در حالی است که کره جنوبی همچنان پیرو سیاست های آمریکاست و برای آزادسازی پول های ایران هم به تایید آمریکا چشم دوخته است، اما به هر حال جدیدترین خبرها حاکی از آن است که در گام نخست یک میلیارد دلار از طلب ایران را به زودی پرداخت کند.
رییس کل بانک مرکزی و سفیر کره جنوبی در ایران، در جلسهای که به درخواست سفارت کره جنوبی برگزار شد، در خصوص نحوه جابجایی و مصرف بخشی از منابع بانکی ایران در کره جنوبی توافق کردند و بر همین اساس به زودی شاهد برگشت یک میلیارد دلار از منابع مالی بلوکه شده در این کشور به ایران خواهیم بود.
برخی خبرها نیز حاکی از این است که کره جنوبی و ایران درباره انتقال پول های بلوکه شده، از طریق کانالی به نام «توافق نامه تجارت بشردوستانه سوئیس» نیز توافق کرده اند. این کانال سوئیسی در فوریه سال ۲۰۲۰ به عنوان راهی برای صادرات لوازم بشردوستانه به ایران با تصویب دولت ترامپ ایجاد شد که بر اساس این طرح، کالاهای بشردوستانه مانند داروها و موادغذایی با پرداخت تضمین شده توسط بانک های سوئیس در این کشور خریداری و به ایران صادر می شود.
درباره دیگر کشورها نیز زمزمه های امیدبخشی به گوش می رسد که با توافق به دست آمده میان رییس کل بانک مرکزی با نمایندگان ژاپن، عراق و عمان در خصوص نحوه استفاده از منابع بانک مرکزی، پول های بلوکه شده ایران در این کشورها نیز آزاد می شود.
با آزادسازی این منابع مالی به طور قطع بسیاری از مشکلات در داخل حل خواهد شد چرا که کمبود منابع ارزی یکی از عمده چالش های این مدت اخیر بوده که بانک مرکزی با تدابیر لازم و مدیریت درست بیشترین مقاومت را در برابر فشارها و محدودیت ها داشت تا خلل جدی به پایه های زیر بنایی اقتصاد وارد نشود.
یکی از نتایج پیگیری های بانک مرکزی در خصوص آزادسازی منابع مالی، اظهار نظر جدید مدیرعامل بانک تجارت عراق بود که در دیدار با همتی، گفت: پرداخت هایی اخیراً از محل منابع ایران در عراق انجام شده که روند استفاده از منابع یاد شده از این پس تسریع خواهد شد و تلاش میشود تا کانال ها و روشهای مختلفی که مورد تایید طرف ایرانی است به منظور استفاده از این منابع عملیاتی شوند.